نماینده تهران با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در باب اختیارات مجلس، از کسانی که مطالبی را به نقل از ایشان مطرح میکنند تا دست و پای نمایندگان را ببندند، انتقاد کرد.
به گزارش خبرنگار «تابناک»، علی مطهری در نطق امروز خود گفت: برخی با تعطیل کردن تعقل و نوآوری و میراندن حریت و آزادگی، مانع اصلاحات اجتماعی میشوند و با عوام فریبی، مصلحان جامعه را به حاشیه میرانند.
وی در پایان به استناد سخنان مقام معظم رهبری در کرمانشاه از انعطاف هیأت رئیسه مجلس درباره طرح سؤال از رئیسجمهور استقبال کرد و خواستار در جریان انداختن آن شد.
متن کامل نطق مطهری را در ادامه بخوانید:
بیانات رهبر گرانقدر انقلاب اسلامی در جمع دانشگاهیان استان کرمانشاه، نقطه عطفی است در مدیریت کشور، نوع رابطه قوا با یکدیگر، مدیریت مجلس و حل یکی از مشکلات راهبردی اصولگرایان و نباید به راحتی از کنار آن گذشت.
رهبر انقلاب در آنجا فرمودند: «بعضیها دوست میدارند بگویند فلان تصمیمها بدون نظر رهبری گرفته نمی?شود. نه، این طور نیست. مسئولین در بخشهای مختلف، مسئولیتهای مشخصی دارند. در بخش اقتصادی، در بخش سیاسی، در بخش دیپلماسی، نمایندگان مجلس در بخشهای خودشان، مسئولان قوه قضائیه در بخش خودشان مسئولیتهای مشخصی دارند. در همه اینها، رهبری نه میتواند دخالت کند، نه حق دخالت دارد، نه قادر است دخالت کند؛ اصلا امکان ندارد. ... دستگاههای گوناگون (قوه قضائیه، قوه مجریه، قوه مقننه) مثل همه دنیا کارهای موظف قانونی خودشان را انجام میدهند، با اختیارات کاملی که در قانون اساسی معین شده».
این چند جمله که باید با آب طلا نوشته و در محل قوای سه گانه نصب شود، میتواند بسیاری از معضلات سیاسی و حتی اعتقادی مسئولان نظام در ارتباط با اختیارات و وظایف خود را حل کند.
بسیار میشنویم که مثلا درباره پرونده اتهامات اقتصادیِ برخی مقامات بلند پایه دولتی گفته میشود: رهبری فعلا رسیدگی به آنها را صلاح نمیدانند و به این وسیله دست قوه قضائیه بسته میشود. ما نمایندگان مجلس نیز در نشستهای رسمی و غیر رسمی خود جملاتی از این قبیل را زیاد شنیدهایم که: آقا مخالف این طرح هستند، رهبری با استیضاح فلان وزیر مخالف است، آقا با طرح سؤال از رئیسجمهور مخالفند. رهبری نسبت به قرائت فلان گزارش ملاحظاتی دارند.
بدیهی است که اکثریت قریب به اتفاق نمایندگان با شنیدن چنین جملاتی، از روی احترام و اعتقاد، از اظهار نظر خودداری می کنند یا از اجرای طرح خود منصرف می شوند و این یعنی محدود شدن اختیارات نمایندگان و بازداشتن آنها از انجام بخشی از وظایف خویش و نادیده گرفتن حقوق موکلین خود. این جملات مانند زنجیری است که دست و پای مجلس را میبندد؛ افزون بر این که راه را برای متملقان و چاپلوسان و فرصتطلبان باز میکند و افرادی با نزدیک کردن خود به کانون قدرت الهی ولایت فقیه و نقل قول از این و آن، میدان را به دست میگیرند و با تعطیل کردن تعقل و نوآوری و میراندن حریت و آزادگی، مانع اصلاحات اجتماعی میشوند و با عوام فریبی، مصلحان جامعه را به حاشیه میرانند.
با جملات اخیر رهبر عزیزمان، دیگر نباید به این نقل قولها ترتیب اثر داد. مشکل بزرگ بخشی از اصولگرایان نیز دقیقا همین است؛ یعنی برداشت نادرست از اصل ولایت فقیه. این برادران گرامی، ناخواسته و ناآگاهانه، همان مفهومی را از ولایت فقیه ترویج میکنند که شبکه «بی.بی.سی» در مستند مرموزانه اخیرش با دهها روش ژورنالیستی، سعی در القای آن به مخاطبان داشت؛ یعنی بدون اجازه از رهبری، هیچ کس در ایران در هر مقام، از نماینده و غیر نماینده، اجازه کوچکترین تحرک قانونی ندارد.
اینجانب بارها در مصاحبهها و سخنرانیهای خود گفته ام که ولایت فقیه به معنای تعطیل عقل و نداشتن ابتکار عمل نیست، به معنای چشم پوشی یک نماینده از اختیارات قانونی خود و رها کردن وظیفه دفاع از حقوق مردم نیست، به معنای این که یک نفر فکر میکند و تصمیم میگیرد و دیگران عمل مینند، نیست، ولایت فقیه ـ همان طور که شهید مطهری تصریح می کنند ـ ولایت ایدئولوژیک و ولایت مکتب است.
اکنون این رهبر روشن بین انقلاب اسلامی است که بر این سخن تأکید نموده و میگوید: «دستگاههای گوناگون مثل همه دنیا، کارهای موظف قانونی خودشان را انجام میدهند، با اختیارات کاملی که در قانون اساسی معین شده، اما حرکت کلان و کلی نظام اسلامی به سمت آرمانها باید منحرف نشود. اگر منحرف شد، باید گریبان رهبری را گرفت، او را بایستی مسئول دانست»؛ این سخن رهبر بصیر ما، یعنی همان ولایت ایدئولوژیک و نظارت کلی بر حرکت نظام که از جاده اسلام منحرف نشود.
اینجانب این روشنبینی را که از سنخ روشنبینی است که در امام (ره) و شهید آیتالله مطهری وجود داشت، به رهبر گرامی انقلاب اسلامی تبریک میگویم. این سخنان ثابت میکند که اصل مترقی ولایت فقیه، تضادی با دمکراسی واقعی ندارد. امیدوارم بخشی از اصولگرایان که برداشت تنگ نظرانهای از اصل ولایت فقیه دارند و مشکلاتی برای کشور و ناپایداری در فضای سیاسی ایجاد کرده اند، عنایت کافی به این جملات رهبر انقلاب داشته باشند و این جملات مانند آنچه ایشان در مراسم 14 خرداد امسال فرمودند که «مخالفان باید در بیان نظرات خود آزاد باشند»، نزد آنها مهجور نماند و این گونه نباشد که آنچه از بیانات رهبری با روحیه و میل ما سازگار نیست، مغفول واقع شود.
شاید اگر این برادران اصولگرا، بیانات روشنگر رهبر بزرگوار در تاریخ اول شهریور 89 در دیدار با دانشجویان را نادیده نمیگرفتند، دیگر لازم نبود که ایشان دوباره و چنین صریح و روشن به تبیین نقش ولایت فقیه بپردارند.
ایشان در آن دیدار چنین فرمودند: «مبادا کسى تصور کند، رهبری یک نظری دارد که بر خلاف آنچه به عنوان نظر رسمی مطرح میشود، در خفا به بعضی از خواص و خلّصین، آن نظر را منتقل میکند که اجرا کنند؛ مطلقاً چنین چیزی نیست. اگر کسی چنین تصور کند، تصور خطایی است؛ اگر نسبت بدهد، گناه کبیرهای انجام داده. نظریات و مواضع رهبری همینی است که صریحاً اعلام میشود؛ نه جایز است، نه شایسته است که مواضع دیگر غیر از آنچه که رهبری به صورت علنی و صریح به عنوان مواضع خودش اعلام می کند، وجود داشته باشد».
گویا با سخنان اخیر مقام معظم رهبری در دانشگاه رازی کرمانشاه، راه بسیاری از اقدامات اصلاحی قانونی ـ که با برخی توهمات بر زمین مانده است ـ هموار شود و بیش از این نباید تعلل ورزیم. دیگر حجت بر همه ما تمام شده و بهانهای برای شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیتها نداریم.
بار دیگر به این جمله رهبری توجه فرمایید: نمایندگان مجلس در بخشهای خودشان مسئولیتهای مشخصی دارند. در همه اینها رهبری نه میتواند دخالت کند، نه حق دارد دخالت کند، نه قادر است دخالت کند. اصلا امکان ندارد. خلاصه سخن رهبر انقلاب این است که هیچ مصلحتی، بالاتر از عمل به مسئولیتها و اجرای قانون نیست.